Edirol R-09

Under NAMM som nyligen avslutats, en amerikansk mässa för musikprodukter, presenterade Edirol en enligt mig, kalaspryl, nämligen sin R-09. Den är till skillnad från iPod som bara spelar upp musik, en inspelningsapparat, men vad det verkar, en hyfsad inbyggd stereomikrofon. Utöver detta sägs den även ha fantommatning om man vill använda sig av riktigt vettiga mikrofoner, men detta faktum saknas tyvärr från Edirols egna webbsida om R-09.

Dessutom klarar R-09 av att spela in i 48Khz i 24 bitars kvalitet, som okomprimerade WAV-filer. Gissa om vi kommer att få se en ökning av antalet inspelade konserter på nätet. Tidigare har man varit hänvisad till Minidisc eller DAT för hyfsad mikrofoninspelning. De vanliga MP3-spelare jag sett har i princip aldrig haft stöd för vettiga mikrofoner, och de inbyggda har varit helt undermåliga. En gissning är att man vänder sig till den växande skaran av Podcast-sändande nördar. Själv tänkte jag mig att jag skulle använda den för field recordings, om jag nu får tag på en.

31
Jan 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Musik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Buddha i en liten ask

Idag låg det ett litet paket innanför dörren. Mina buddhamaskiner!

Den kinesiska ingenjörskonsten har nått nya höjder. Två batterier och en plastlåda inuti en liten pappkartong. Packa upp, stoppa i batterierna och slå på ljudet. Med en liten knapp byter man ljud.

Man blir ju lite sugen på att köra flera samtidigt, och kanske ha i fickorna när man går omkring. Det är väldigt kul att det är en liten högtalare som bara låter. FM3 ska ha en eloge för de märkliga looparna.

30
Jan 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Musik
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Mer CPU-kraft tack

Jag har suttit och lekt en hel del med Bassline Pro från AudioRealism.

Den kan låta helt fantastiskt analogt och fint. Men AudioRealism verkar ha gjort ett litet avsteg från sin tidigare produkt Bass Line som mer rakt av var en 303-klon.

De tunga pads som finns bland de förprogrammerade ljuden drar en hel del CPU, och man undrar lite om de inte har optimerat sin kod väl, eller om Bassline Pro verkligen behöver så mycket CPU för att tugga igenom ljudkonfigurationen. Min gamla iMac G5 klarar inte riktigt att dra runt fyra stämmor pads, vilket är lite väl klent. Men å andra sidan, Arturias ARP2600 V drar nog ännu mer CPU, men det har jag lite större förståelse för.

Jag har ingen förståelse för de som inte förstår vad man ska ha mycket datorkraft till… Dags att uppgradera snart igen.

29
Jan 2006
POSTED BY
POSTED IN Ljud Musik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Ljudglädje

Nu har jag precis suttit en halvtimme och lyssnat på ett reverb. Det är sällan jag blir så glad som när någon har gjort något riktigt bra med ljudbearbetning. Ett bra reverb har jag saknat länge.

Sonic Flavours har lyckats riktigt bra med sin R66. Extra kul är att den får helt rätt typ av missljud när man ändrar parametervärden i farten. Det kan nog bli lite extra kul ljud framöver.

22
Jan 2006
POSTED BY
POSTED IN Ljud Musik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

UTF-8 överallt

Nu har jag snart konverterat min sista desktop-miljö till att köra UTF-8 fullt ut. Det som släpar efter är alla filsystem som fortfarande har filnamn lagrade som ISO-8859-1. Dessvärre finns ingen information i filsystemet om hur det hanterar kodning av filnamn. Så det verkar som om det blir väldigt mycket jobb att konvertera alla dessa namn till UTF-8.

En snabb genomletning i Debians programarkiv ger att det finns ett litet program som heter convmv. Efter ett par provkörningar så har jag kommit fram till att det inte går att köra på en hel partition, då den gärna översätter redan översatta namn en gång till (om man konverterar latin-1 till UTF-8). Då får man ännu värre filnamn med helt utomjordiska tecken. Så det enda vettiga sättet att göra det är att översätta kataloger man har full koll på vad de innehåller. /home/mp3 blir rätt jobbig att översätta med andra ord.

En liten önskning är att framtida filsystem har betydligt bättre metainformation om saker som filnamn.

21
Jan 2006
POSTED BY
POSTED IN Linux
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Buddhamaskiner

Jag beställde två Budda Machine igår från Boomkat. Intressant koncept. Det sägs att Brian Eno beställt åtta stycken. Musik i en låda med högtalare och ljudutgång.

När jag arbetade för det insomnade nätmusikföretaget Sonox så funderade jag mycket på att sälja färdiga produkter med inbyggd musik. Tanken slog mig dock inte att artisterna själva skulle producera dem som små konstverk.

Marc Weidenbaum har intervjuat ena halvan av duon FM3 som står bakom buddhamaskinen. Just eftersom den lilla maskinen är en liten maskin kan man experimentera genom att lägga den på olika ställen för att se hur den låter. Under ett täcke eller i kylskåpet kanske. Ser fram emot att få hem dem i brevlådan.

21
Jan 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Musik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS