En himla speciell dag

Idag är det en såndär dag igen. En dag då alla Apple-anhängare måste hänga framför sina webbläsare och följa varenda detalj kring vad som händer. Det verkar inte finnas någon hejd på dumheterna.

Det som händer är alltså att Apple ska presentera några nya produkter. Öh, ja, spännande. Så väldigt speciell är inte iPod eller deras hårdvara. Inte ens operativsystemet är särskilt speciellt. Men min önskelista, om jag nu skulle begära något från Apple, är nog lite annorlunda. Jag skulle vilja se Ogg Vorbis och Flac i iTunes och iPod. Sen skulle jag också vilja se en bra OS X-port av OpenOffice.org.

Engadget bullar upp och ska presentera saker fortlöpande. Och nu brakar dumheterna strax loss.

28
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN Apple
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Xgl blir tuff desktop

Vad som saknats hittills i Linux är stöd för vettig 3D-grafik. Främst har det berott på att tillverkarna av grafikkorten inte har släppt sina specifikationer fria. Så är det dessvärre fortfarande. Men om man bortser från det, och nöjer sig med att köra proprietära drivrutiner för grafikkorten så kan man snart få en riktigt trevlig 3D-miljö att arbeta i. Jag blev riktigt överraskad när jag såg demonstrationsvideon Jaw Dropping Xgl Demo. Ge mig det gränssnittet nu tack.

Om man läser runt lite på de olika Xgl-sajterna, t.ex. Suses eller Fedoras så verkar det som om de flesta Linux-distributionerna kommer att inkludera Xgl och den fräna versionen av Metacity som visas i demot. Nu återstår bara lite fler 3D-grafikkort med fria drivrutiner.

26
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN Linux
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Mailinglistor är inte förra seklet

Rasmus på Copyriot skriver att mejlinglistor luktar 1990-tal. Må väl vara hänt att just Elit-listan gör det, som det egentligen handlar om. Men kommunikationen i huvuddelen av den viktigaste open source-utvecklingen sker fortfarande på detta omoderna sätt. En mer korrekt syn på den typer av listor som Rasmus menar är att de sociala listorna av typen Trafik, Elit-listan och andra, inte är lika heta längre. Dessa har ju i stort sett ersatts av webbforum och bloggar, men kompletteras fortfarande av IRC och andra gruppchat-system.

Själv hämtar fortfarande i huvudsak min viktigaste information per e-post, via en hel hög med listor om olika mjukvaruprojekt och så vidare. Utöver detta finns det naturligtvis intressanta bloggar att följa. Men faktum är att jag fick informationen om att min brors blogg blivit veckans blogg i Aftonbladet via ett KOM-system. Såååå himla 1980-tal!

26
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN OldSchool
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Monsterkod

Bloggen Wonderland tipsade om monsterbyggnader, arkitektur photoshoppad till tuffa robotmonster. Jag tänkte väl inte vara sämre, så jag gimpade till ett Linux-monster, gjord av källkod till Linux.

25
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN Linux
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

HDTV är så himla mycket bättre

Jag kan inte rå för det. Jag måste hacka på IDG igen. Mest för att det är roligt, och hur jag än gör tycks jag inte kunna värja mig för tidningarna. Nu är det så att CS Hemma har kollat på HTDV-apparater med inställningen att “teknik är så jobbigt, och väldigt väldigt tekniskt, det orkar ingen med”, och skrivit en artikel om upplevelsen istället. Jag sammanfattar den med bilden nedan, eftersom det förekommer tre andra liknande jämförelser i artikeln. Gissa vilken bild som är HDTV och vilken som är stenålderstekniken.

Man får ju så mycket bättre färger och finare kontrast med HDTV. Att det knappt finns några utsändningar, eller material att köpa, det behöver man ju inte bry sig om. Att det är bilder på papper (eller i det här fallet, din skärm) är ju ointressant i sammanhanget.

24
Feb 2006
POSTED BY
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Technoskrot

Akihabaranews låter meddela att från och med första april så kommer alla begagnade elektronikprodukter som är äldre än fem år vara förbjudet att handla med i Japan. Syftet är att gynna tillverkarna av ny, modern, fräsch teknik. Det må vara bra för de stora elektroniktillverkarna, men knappast för de entusiaster som gillar elektronik i formen av gamla videospel, HiFi-utrustning eller ännu mer esoterisk teknik.

De amerikanska företagen, och jag tänker kanske närmast på Apple, har nog inte samma problem som de japanska tillverkarna. En iPod går väl sönder lagom till dagen efter att garantidatum gått ut.

Jag hoppas verkligen inte trenden får fäste i väst, i så fall hade jag aldrig lyckats köpa min fina fina Vectrex.

2nd hand electronics sales will soon be illegal in Japan

22
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara OldSchool
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

1,2 petabyte

1,2 petabyte är jättemycket lagringsutrymme. För att förstå hur mycket det är kan man säga att det är 134217728 DVD-skivor, ungefär. Betydligt många fler mp3-filer.

Även om uppfinnaren Michael Thomas är helt ute och cyklar kan vi räkna med att lagringsutrymmet kommer att mångdubblas framöver. Det krävs inte mycket fantasi för att inse hur mycket man kan lagra då.

En populär tanke är att man kan samla ihop all musik som någonsin spelats in och lagra på en enda skiva. Det kanske inte första som slår en är hur man i så fall ska samla ihop all denna musik och kategorisera den. Man kan ju fundera på om det ska vara Piratebay som ska göra det. Kanske inte, med tanke på hur illa ställt det är med kontrollen där idag.

Musikbranschen kommer knappast att göra annat än att sätta ihop ytterligare ett Idol-program eller en Smurfhits-skiva. Så vem ska göra det? Här sätter ju lagen käppar i hjulen. Vi kommer ju att ha en upphovsrätt som är hyfsat förlegad när vi får dessa enorma möjligheter till lagring. Det förnämsta vore ju om det fanns en Wikipedia med kompletta biografier och all musik som man kunde ha i sin … iPod. Wikipedia är ju i full gång med den första biten. Nu ska vi bara hälla dit all musik och alla filmer också.

Ok, kanske inte just nu. Men vi måste ju åtminstone berätta för lagstiftarna att det inte fungerar att låsa in musiken i Statens bild- och ljudarkiv hur länge som helst. Men passa på ett besök deras hemsida, de söker massor av folk. Just du kanske kan få dem att jobba på i rätt riktning?

20
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN Musik Upphovsrätt
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Ledarsidor hos IDG

Jag brukar läsa diverse IDG-tidningar med en slags skräckblandad förtjusning. Inte för att lära mig något om det de skriver om, utan för att, som att ha ett finger i luften, känna efter åt vilket håll vinden blåser. Jag kommer inte ens ihåg hur många dumheter som skrivits på ledarplats i Nätverk & Kommunikation. Men idag gjorde de det igen, skrev väldigt förvirrat om något de inte ens bemödat sig att lära sig något om. Rootkits. Närmare Sonys rootkit, som de distribuerade på musikskivor, och som automatiskt installerade sig i din eventuella Windows-dator.
Det handlar om den här texten, detaljer om vad Sonys har gjort med din dator om du lyssnat på en DRM-skyddad CD-skiva publicerad av Sony. Men vi ska på inrådan av IDG inte bry oss om konstiga DLL:er i datorn. Nu måste jag citera ledarsidan…

Men jag hoppas också att vi inte drar igång någon onödig häxjakt på rootkit som faktiskt inte finns.

På sidan 13 hittar vi en helsidesannons från Sony. En elak person skulle hävda att N&K gör allt för att behålla sina annonsörer istället för att bedriva journalistik.

Jag hittade originalartikeln hos IDG, men enbart som PDF. Håll tillgodo.

13
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN DRM Journalister
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Datorarkeologi

Det finns en hel del gamla saker man kan gräva i på Internet. Jag fick mitt lystmäte idag när jag gjorde lite undersökningar om varifrån vissa RFC:er ursprungligen kom ifrån. RFC 621 av Bill Ferguson verkar till exempel handla om hur man ska flytta vissa hemkataloger från en dator till en annan. Idag känns 1974 hyfsat avlägset, men en kvalificerad gissning är att Internet inte var så stort då:

On Friday evening 8-Mar-74, we will delete all those directories at SRI-ARC that belonged to NIC users who were transferred to OFFICE-1.

Innan DNS var man tvungen att kopiera hostfiler mellan datorerna. En annan härlig RFC handlar om hur man kan distribuera denna (“globala”) hostfil, och ifrågasätter varför det skulle vara så dåligt att använda FTP. Även detta 1974, ur RFC-625:

We are puzzled by the apparent distaste for FTP. In our opinion the goal has been to set up a network file transfer mechanism that everyone can use for a variety of needs without further programming required. If FTP is that bad, shouldn’t the criticism and work be directed towards improving or replacing it, rather than making end runs around it? FTP is surely more complex than is required for any particular application including this one, but isn’t that true by definition of a general facility?

Normalt sett blir jag nostalgisk av disketter.

08
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN IETF OldSchool
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

PlaysForSure vadå?

Med kampanjen och märkningen PlaysForSure försöker Microsoft sälja in … öh, nånting… DRM? Invagga köpare av digital musik och produkter att de kan spela sin musik? Nånting sånt.

webbsidan som försöker beskriva konceptet förklarar de att man man ser logon överallt kan man vara säker på att kunna spela sin musik. Men … steg ett är att ladda hem Windows Media Player 10. Varför då? Visstja, Microsoft försöker precis som Apple att pusha sina egna produkter. Men Microsoft har ingen egen hårdvara för musikuppspelning, så man ska köpa en helt annan maskin med rätt märkning, och dessutom tvingas använda en viss programvara.

Men hela den här kampanjen går egentligen ut på två saker. Den första är att få de stora musikförlagen på rätt spår. För att göra det måste man sälja in hela DRM-konceptet, så att konsumenterna inte kan börja piratkopiera musiken. Det är ju farligt. Den andra biten är att konsumenten inte ska bry sig om så jobbiga musikformat som mp3, och liknande. Konsumenten ska uppfostras till att hålla sig till bolagens spelregler för hur man får hantera sin musik. Låta en kompis kopiera ett par låtar? Ajabaja.

Kommer PlaysForSure att fungera? Jag hoppas inte det. Jag har högre hopp än så om de som ska “konsumera” musik. Än så länge finns konceptet bara i USA. Låt det stanna där.

03
Feb 2006
POSTED BY
POSTED IN DRM Microsoft Musik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS