Livsfarliga knappar

x40 keysTill vardags använder jag en IBM Thinkpad X40. Jag använder Linux på den, och många andra datorer, och brukar således aldrig behöva boota om, förutom då jag kompilerar en ny kärna eller liknande. Eller om jag kör en experimentell version av en Linux-distribution där uppdateringarna kommer dagligen med saker som hal, dbus och udev. Men då och då avbryts hela min desktop av att jag råkar komma åt helt fel knappar (X11 avslutas). Till dessa hör de gråa knapparna som syns på bilden här. Jag vet inte riktigt i vilken kombination jag kommer åt dem, eller ens dess normala användning. Hade de gått att operera bort snyggt och prydligt hade jag gjort det, för jag kan inte ens komma på något bra att ha dem till.

I övrigt hyllar jag min Thinkpad för att den fantastiska avsaknaden av Windows-knapparna, och för avsaknaden av musplatta.

30
Mar 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Linux
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

En Nokia 770

Ytterligare ett leksaksinköp. Nokia stod här på IETF:en i Dallas och sålde sina 770:s till ett rabatterat pris, så jag slog till. Motivationen är att använda den som ljudspelare i köket. Och det tror jag den klarar galant. Gillar dessutom väldigt mycket att den är Debian-baserad.
Hittills har jag inte riktigt fått igång SSH på 770:n, men Jabber fungerade utmärkt, och så har jag en xterm med bash. Innan jag åker hem igen borde jag köpa ett bluetooth-tangentbord, för så kul är det inte att skriva långa blogg-inlägg på det virtuella tangentbordet.

24
Mar 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Linux
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Elitlistan bara toppen av ett isberg

Alla snackar skit. Alla snackar skit om andra. Det bara är så. Och det är förmodligen en av de stora anledningarna till att människan har ett språk till att börja med. Alla kanske inte tycker det är så roligt att bli påkomna med att snacka skit om andra. Men jag tror inte att deltagarna på elitlistan tillhör den gruppen.

Men jag tänkte lyfta fram ett ganska kul exempel. Musikbranschen innehåller en hel del människor som är extroverta, och förmodligen väldigt skvallriga av sig. Alexander Bard är bara ett exempel, det finns förmodligen många fler att hitta bara man känner för att gå till kiosken och ta fram en av skvallertidningarna.

Så mitt exempel, som förmodligen bara stämmer till en del. Michael B Tretow, ryktas det, samlade ihop en mängd studiomissar, knasigheter från radiopratare och inskickade demoband och satte ihop dessa till ett kassettband. Detta kassettband cirkulerade sedan bland musiker. Innehållet kunde man säga var inte särskilt smickrande för någon av de som gjort innehållet. Men en av inspelningarna var gjord av en Mona L Olsson, förmodligen sittandes lite småfull vid sitt köksbord. Hon hade bestämt sig för att spela in en demokassett och skicka till något skivbolag (man kan gissa att bolaget var på en armlängds avstånd från Tretow). Det Mona spelade in kan man höra här, inspelningen är känd som Furir i Agadir. Jag tycker detta är hysteriskt roligt, men också väldigt sorgligt. Vem är Mona? Hon saknar hur som helst Agadir väldigt mycket, men kanske mest sin gamla kärlek furiren.

För att dra detta ytterligare ett varv så har det gjorts en hyfsat seriös inspelning av den här låten. Eftersom stycket cirkulerade i musikervärlden är en naturlig förlängning av det här att någon skulle göra ett försök att spela in låten ordentligt. Tommy Körberg gör här ett tappert försök att sjunga texten som den var tänkt. Min gissning är att Tretow sitter bakom mixerbordet.

Så, nu har jag skvallrat lite om kändisars humor. Fast jag inbillar mig att journalister skvallrar mest av alla.

04
Mar 2006
POSTED BY
POSTED IN Ljud Skvaller
DISCUSSION 1 Comment
TAGS