Djävligt extrem upphovsrätt

Copyright Många tycker att att de lagförslag och direktiv som läggs fram för att stärka upphovsrätten är extrema. Det handlar t.ex. om hur mycket böter man får betala, hur man får göra intrång i individers integritet och att skydda de kopieringsskydd som omgärdar det verk, som redan är skyddat av upphovsrätten.

Pfft. Extrem upphovsrätt borde vara nåt helt annat. Man skulle kunna likställa de verk som är skyddade av den extrema upphovsrätten med de fysiska föremål som är många sekler gamla, gjorda i ädla metaller och stenar, och sen inlåsta i valv där ingen får se dem. Så pass mycket säkerhet borde omgärda föremålen att det blir löjligt. Beväpnade vakter, laserstrålar i rummet och dödlig gas som doseras ut om nån ändå skulle kunna se föremålet. Skydda dina musikaliska små trudelutter med trampminor!

Antipiratbyrån är förmodligen inte ens beväpnade.

27
Apr 2006
POSTED BY
POSTED IN Politik Upphovsrätt
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Upp och ner med sociala nätverk

ExxonRedan med den gamla idén om Six Degrees satt i praktiken med en sajt med samma namn så tyckte jag att visualisering av sociala nätverk är en väldigt tuff och skrämmande idé. Jag blev aldrig medlem på riktigt på Six Degrees, endast som en påhittad användare som en ensam okopplad nod i nätverket. Numera är jag deltagare på några sådana sociala nätverkssajter, men jag har svårt att komma på något vettigt jag skulle vilja använda dem till. Utom kanske det mest uppenbara, se vem som känner vem och på vilket sätt.

2002 publicerade First Monday en artikel av Valdis E. Krebs med titeln Uncloaking Terrorist Networks om hur man kan kartlägga 9/11-attackerna med hjälp av visualiserade sociala nätverk. Det är uppenbart att polismyndigheter av olika slag sedan länge använd dessa tekniker med mer eller mindre framgång. Så om man funderar på någon slags organiserad brottslighet kan det vara bra att vara medveten om vilka spår man strör omkring sig. Även om man nu inte är intresserad av brottslighet bör man nog vara medveten om att ju fler spår man lägger ut, desto lättare är det för någon att kartlägga ens liv. Jag vill nog inte riktigt veta vad mitt kreditkortsbolag vet om just mig.

Men vad som fick mig att skriva av mig såhär är att jag på riktigt för första gången sett ett riktigt tufft användningsområde för att allmänheten ska kunna lägga sina egna sociala nätverkspussel. Det är greenpeace.org som upplyst mig om den smått fantastiska webbplatsen exxonsecrets.org där man själv kan gå in och kartlägga människorna runt oljebolaget ExxonMobil och dess kontakter. Syftet är att kartlägga de som argumenterar mot växthuseffekten, och dessa personers monetära och politiska kopplingar till ExxonMobil. När man läser en artikel om växthuseffekten kan man själv gå in och se de kopplingar som finns mellan de personer som är inblandade i artikeln och ExxonMobils diverse förgreningar.

Önskedrömmen vore ju att se någonting sådan inför det svenska valet nu i höst…

23
Apr 2006
POSTED BY
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

eID och den eviga förvirringen

BankIDVi har sedan i oktober förra året ett nytt nationellt identitetskort i Sverige, det så kallade NIDEL-kortet. Detta kort gäller, förutom som ID-kort, även som ett pass man kan använda inom Schengen-området. I NIDEL-kortet finns även ett så kallat smart kort man skulle kunna använda för att lagra certifikat i. Men man gjorde bara 90 procent av jobbet, och lät bli att stoppa in några sådana.

Min morgon idag började med den IT-politiska strategigruppens hearing om eID. Till hearingen hörde en teknisk rapport om eID med en översikt av de tekniker och sånt som händer i Sverige, samt de problem man måste lösa för att kunna sprida användning av eID i Sverige. Det är idag i princip en marknad som BankID äger. Problemet med BankID är att det är mer en affärsmodell än en nationell infrastruktur. Jag kan som tjänsteproducent varken enkelt eller billigt idag inte identifiera användare med någon typ av nationellt utgivet certifikat. Målet med hearingen var att staka ut en väg framåt för att få i stånd detta. För en extra fjäder i hatten ska detta vara klart till i2010.

Så vad är då status på eID? Jag tycker att PTS förteckning över certifikatutfärdare är väldigt talande. Men samtidigt så tycker jag nog att det finns hopp. Det finns krafter som kommer att arbeta sig runt både NIDEL och BankID, men det kommer att ta tid. Att det skulle finnas eID år 2010 är dock optimistiskt. Men man kan medan man väntar köpa sig ett NIDEL-kort på passexpeditionen, och stoppa in egna certifikat från exempelvis CACert.org.

18
Apr 2006
POSTED BY
POSTED IN Identitet Integritet
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

CuteoverloadAPTCHA

KittenFör att skydda innehåll eller på annat sätt verifiera att en användare på en webbtjänst är en människa så finn det en teknik som kallas CAPTCHA. Det står för Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart. En klassisk CAPTCHA ser ut ungefär såhär:

CAPTCHA

Uppgiften är att i en textruta skriva in de tecken som står i grafiken. För att en sådan CAPTCHA ska vara bra, och förhindra datorprogram från att lätt kunna analysera bilden så att man kan utföra automatiska attacker, så ska denna text vara i princip oläsbar. Ju mer oläsbar desto bättre skydd mot automatisk analys av innehållet.

Jag snubblade precis över en riktigt rolig, Cute Overload-inspirerad teknik, KittenAuth! Den går ut på att bland en massa bilder på söta djur, klicka på de tre som är söta kattungar. Tekniken finns att testa här, och lyckas man identifiera kattungarna får man svaret OMG PONIES!!! YOU CLICKED 3 KITTENS!!!!!! Om detta skyddar bättre mot automatiska attacker låter jag vara osagt, men det känns spontant jobbigare för datorer att känna igen kattungar än alfabetet.

07
Apr 2006
POSTED BY
POSTED IN Hacks
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Att köra VoIP

Hitachi IP-5000Jag har senaste veckan fått väldigt starka funderingar på att börja köra Asterisk för min egen telefoni. Med en enkel ATA-box verkar man enkelt kunna använda sin befintliga PSTN-lina för att köra ut samtal till den gamla verkligheten. Jag lyckades idag köra igång min Asterisk på en av mina servrar, men det är lite kvar tills jag kört de första testsamtalen.

När jag shoppade runt på nätet hittade jag dessutom priset på den Hitachi IP-5000 jag köpte i Japan förra året för ungefär 400kr. 320 US Dollars! Vafan. Men det är en bra telefon att köra SIP med.

Nu återstår bara att leta runt på nätet efter en bra leverantör av en SIP-trunk och en telefonnummer-serie som jag kan peta in i ENUM. Många timmar jobb blir det.

04
Apr 2006
POSTED BY
POSTED IN VoIP
DISCUSSION 5 Comments
TAGS