Blogga i … felsäkert läge!

Nu har jag inte kört Windows på många år. Men jag upphör aldrig att förvånas över Microsofts påhittighet vad gäller säkerhet. Många är historierna om Microsofts storsatsningar på just säkerhet, och eftersom jag är lätt intresserad av just säkerhet så vill man ju hålla lite koll på vad världens mest populära applikationer kan och gör. Men veckans Microsoft-rekommendation fick mig att bli alldeles fnittrig, och det har inget med alkohol att göra.

Microsoft rekommenderar att man ska köra Word i felsäkert läge (“safe mode”). Word har nämligen “drabbats” (by design kan man väl förmoda) av någon form av sårbarhet som har föranlett Microsoft att ge ut en rekommendation, Microsoft Security Advisory (919637). Men för att drabbas måste man öppna Word med ett dokument innehållandes elakheter. Om man tänker efter lite kan man ju undra varför Word normalt körs i det så oerhört osäkra läget, om det nu finns ett säkert läge.

Jag ser fram emot den dagen då MSN-bloggskribenterna varnas för att skriva blogginlägg i “osäkert läge”. En känsla av trygghet infinner sig åtminstone när jag läser att Microsoft fortsätter att utreda sårbarheten.

24
May 2006
POSTED BY
POSTED IN Microsoft Säkerhet
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Linux Audio Workstation

På min fritid händer det att jag gör elektronisk musik. Detta gör jag inte med någon av mina Linux-datorer, utan för ändamålet har jag faktiskt en iMac G5 som jag kör Ableton live på, tillsammans med en bunt mjukvarusynthar och annat. Allt detta har jag införskaffat därför att det ger mig en miljö att jobba i som fortfarande är överlägsen allt jag sett under Linux.

Förra året deltog jag på LAC2005 nere i Karlsruhe, eftersom jag faktiskt egentligen vill använda Linux för att göra musik. Jag använder ju Linux till allting annat. Då handlade det mycket om att sänka latensen i Linux, och program som Ardour. Men om man ser till trenden från årets upplaga av LAC så upptäcker man att det finns en mycket stark vilja att bygga färdiga Linux-arbetsstationer för musik. Med tanke på hur mycket arbete som gjorts för att bygga en bra infrastruktur för ljud i Linux borde det faktiskt inte vara långt borta förrän vi kan se någon portning av en bra proprietär programvara heller, jag skulle faktiskt gladeligen betala för en Linux-version av Ableton live.

Jag är väldigt imponerad av arbetet med att sätta ihop LAC2006 Conference Proceedings (PDF), det är en stunds väldigt intressant läsning.

23
May 2006
POSTED BY
POSTED IN Linux Ljud
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Unicode och gammalt data

UnicodeJag har som jag skrivit förut beslutat mig för att helt gå över till UTF-8. Mina desktop-miljöer kör sedan dess helt och hållet UTF-8, men jag har fortfarande inte orkat konvertera filsystemen. Vad jag dessutom upptäckte var en hel drös med webbsidor som fortfarande är kodade i Latin-1. Vilket gör att det blir jobbigt att uppdatera dem. Någon strategi för konvertering där har jag inte ännu.

En lustig grej var hela min Apache-konfiguration på vic20, som globalt tyckte att allting är Latin-1. Det gjorde det en aning jobbigt att släppa Planet Gnuheter på samma “nivå” som gamla Gnuheter, då den gamla kör Latin-1 och planeten kör UTF-8. Och det fungerade inte att sätta HTML-headers heller. Den globala Latin-1-inställningen tyckte man ju skulle vara lätt att byta ut mot UTF-8, men det drabbade ju alla 40 webbplatser jag hostar… Så jag slog helt enkelt av den globala teckenuppsättningsväljaren, och hoppas att allt fungerar. Så Gnuheter.com kör blandat UTF-8 och Latin-1. Min gamla usla hemsida får tills vidare köra Latin-1, men det gör det till exempel jobbigt att sköta min fina fotoblogg eftersom den bygger på att jag har ett script på min desktop som jag kan släppa bilder på, och som frågar efter en bildbeskrivning. Detta görs förstås i UTF-8 nu.

Och som lite extra grädde på moset så hanterar fortfarande inte Perl-modulen DBD::mysql UTF-8. Undrar när MySQL tänker fixa det…

19
May 2006
POSTED BY
POSTED IN Linux
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Vilka bloggar syndikeras?

GnuheterDet hade varit roligt att ha med Linuxportalen på Planet Gnuheter eftersom det ändå postas en del intressant där. Tyvärr har de avböjt medverkan med anledningen att de inte vill synas i samma sammanhang som Copyriot och Piratbyrån. Varför vet jag inte, men min syn på saken är att jag vill få med alla sidor av debatten. Tyvärr måste jag säga, saknar BSA, IFPI och Antipiratbyrån bloggar, annars hade jag även tillfrågat dem. Men om ni läser detta, se det som en uppmaning att delta.

15
May 2006
POSTED BY
DISCUSSION 6 Comments
TAGS

Gnuheter som Planet

GnuheterDet är nu över ett halvår sedan Mikael Pawlo och jag lade ner vår webbplats Gnuheter. Alla sidorn har dock legat kvar som ett arkiv över det som hänt, men ingen aktivitet alls har förekommit. Aktiviteten på andra ställen på “det svenska” Internet har dock ökat, men ännu saknas en ny samlingspunkt för de frågor som vi under de fem år Gnuheter var aktivt, tog upp. Därför har jag bestämt mig för att göra om Gnuheter till en “planet”, en bloggaggregator, där jag samlar upp de bloggar som idag diskuterar ämnen som upphovsrätt och fri programvara.

Vad jag har gjort är att jag har kontaktat de blogginnehavare som jag tycker har intressant innehåll, och så har jag satt upp programvaran Planet för att syndikera dessa. Deltagare från början är bland andra 24timmarsbloggen, Oscar Swartz, Svenska Linuxföreningen, Copyriot och många fler. Tyvärr är det fortfarande några som inte tillåtit mig att syndikera deras bloggar.

Nu har jag precis startat om Planet-programvaran med fräscht innehåll, tömt cachen och så vidare. Så vissa bloggar kommer lite tvärt längst upp på sidan, men det rätar ut sig med tiden. Vidare skulle jag vilja utvidga planeten och använda hackergotchis i högre utsräckning. Så om någon orkar bidra med såna, gör det!

Om just du som läser det här har en blogg som du tycker passar in hos Planet Gnuheter, tveka inte att kontakta mig på pawal@gnuheter.com. Besök nu Planet Gnuheter.

15
May 2006
POSTED BY
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Dataplex på Sónar

DataplexJag har bokat in mig på en resa till den katalanska Sónar-festivalen som hålls i mitten av juni. Först idag upptäckte jag dock att årets upptäckt (av mig), artisten Ryoji Ikeda, ska framföra sin Dataplex på festivalens sista dag. Dataplex är en av de skivor som tillhör den genre där man inte vet om det är musik som spelas eller om det är en serverhall som tillhör stadiet väldigt trasigt. Det finns många anektoder på nätet om folk som lyssnat på skivan där folk oroligt rusat in och frågat vad det är som händer.

Men förutom att Dataplex är en skiva så vet jag att det förmodligen är en väldigt intressant audiovisuell upplevelse. Ryoji verkar förutom intresserad av knepiga ljud, även vara intresserad av knepig datorgrafik. Det audiovisuella konceptet verkar just nu kretsa kring hans Datamatics-prylar. Vilket får mig att tänka på min egen programmering av Amigans gamla blitter-chip, eller Amigans gamla härliga krascher (innan det blev Guru Meditation) där blittern löpte amok och grafiken bläddrade igenom hela chip-minnet. Väldigt trasigt, men en upplevelse i sig. Det blir hur som helst en kväll att se fram emot, och jag kommer nog att ta med mig någon form av hörselskydd.

13
May 2006
POSTED BY
POSTED IN Ljud Musik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

En snigel i pannan hos Bodström

USA:s regering måste ha lyckats skapa en ordentlig snigel i pannan på Thomas Bodström. UNT via TT meddelar att USA får insyn i Europas datalagring. Om det är beslutat vet jag inte, men vad håller Bodström på med? Enligt det mötesprotokoll som notisen handlar om ska USA få tillgång till all lagrad data- och telekomtrafik. Försöker han se hur långt storebrorssamhället kan gå som personligt experiment, eller har USA:s regering det mest bisarra hållhakar på Sverige? Dessa hållhakar vore sköna att få reda på…

12
May 2006
POSTED BY
POSTED IN Integritet Politik
DISCUSSION 0 Comments
TAGS