WRT54GL och FON

WRT54Igår fick jag min Linksys WRT54GL från FON, så jag har blivit en “fonero” av typen Linus. Det är min andra WRT54GL, så nu kan jag använda min första burk till lite ondare experiment. Som extra bonus kostade den här bara 1€ med hemleverans, men nu går det tydligen att få den ännu billigare om man orkar hämta den själv, fast jag vet inte om det finns några kvar.

Programvaran (förutom Linux då) som är förinstallerad verkar vara Chillispot för att göra den “kaptiva portalen” (låter inte så vackert försvenskat kanske). Inställningarna man kan göra via det inbyggda webbgränssnittet är ganska få, men man känner sig mer hemtam när man varit inne och ro(u)tat i burken via SSH istället. I nästa version av programvaran ska man kunna köra med dubbla SSID:s, vilket ju är toppen om man vill köra sitt eget nät utan webbinloggning utan att hacka vare sig en radius-proxy eller köra separat accesspunkt.

Så, vad ska jag nu göra med min gamla accesspunkt? På rakt arm kan jag faktiskt tänka mig att göra om den till en trådlös brygga och möblera om lite hemma. Det innebär ju att jag får ethernet-uttag på annan plats utan att behöva dra om kabel. Fast det är mest synd att jag inte passade på att köpa en gammal Belkin medans dessa fanns med USB-uttag, då hade jag kunnat bygga en trådlös musikspelare av den. Hur som helst lär det ju bli en OpenWrt-installation av det.

Bloggen “Fyra nyanser av brunt” har beskrivit FON-konceptet bättre än vad jag tänker göra.

22
Jun 2006
POSTED BY
POSTED IN Hacks Hårdvara Linux
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

SvD experimenterar med remixade artiklar

Lill-BabsI musikvärlden (och för all del Web2.0) finns konceptet mashups eller plunderphonics. Döm om min förvåning när jag upptäcker fenomenet hos Svenska Dagbladet. I en artikel om stängda sopnedkast så kommer det helt plötsligt in text om Lars Danielsson och Göran Persson. Mycket underhållande, och väldigt bra gjort. Texterna flyter fantastiskt in i varandra, och det känns som det är ett vinnande koncept. Frågan är väl kanske om det är just dagspressen som ska hålla på med det, tidigare har det ju varit förbehållet gatukonsten.

Jag applåderar förvisso experimentet, men undrar egentligen hur detta faktiskt gått till. Finns det en sån funktion i det publiceringssystem som SvD använder att man enkelt, eller kanske till och med av misstag, kan göra en merge av två artiklar? Fiffigt! Men varför? Tips till SvD, låt läsarna själva remixa artiklar! Gissa om det skulle dra trafik till svd.se.
Om den eventuella länken till den roliga artikeln skulle plockas bort så har jag gjort en skärmdump.

02
Jun 2006
POSTED BY
POSTED IN Journalister Web2.0
DISCUSSION 4 Comments
TAGS