3D-objekt och lite semester

Blender3DDet är trevligt att försöka ha något projekt att genomföra under den varma tid när man har semester. Saknar man dessutom Internet-anslutning får man tänka till en extra gång vad det ska bli för slags projekt. Mina två veckor på Gotland ägnades till att lära sig 3D-programmet Blender. Med en lämplig Wikibook nedladdad tycker jag att jag lyckades ganska bra. Många frågor har naturligtvis samlats upp under tiden, och nu när jag har Internet-access igen så blir det ju till att surfa runt och kolla vad folk använder Blender till. En av de grejerna jag ville hitta var lite bra objekt att hämta hem och undersöka. Den största sajten med modeller verkar dock vara helt nere på grund av upphovsrätts-problem.

Sedan skulle jag vilja hitta Blender version 2.42a till Ubuntu Dapper, men det verkar som om jag får avhålla mig från paket ett tag, för det känns lite tungt att bygga paketen själv. Projektet efter att ha renderat lite animationer är att sätta in dem i en lämplig video-editor och redigera lite video. Vatten över huvudet känns det som, men det kanske är vad som krävs i den här värmen. Att lära sig Python kan ju inte heller vara någon konst. Nu ska jag till Norberg och återgå till musiken en stund.

26
Jul 2006
POSTED BY
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Endast kommersiell musik är intressant för Bodström

Bodström uttalar sig idag om hur regeringen vill uppmuntra laglig nedladdning av musik. Till Ekot säger Bodström, “Jag tror att man ska utveckla den här marknaden och att man ska främja folk att laddar ner fast det ska ske lagligt och man ska betala till de artister och författare som har rätt att få betalt som alla andra”.

Jag anser till skillnad från Bodström att man ska uppmuntra artister att publicera musik under licenser som t.ex. Creative Commons olika licenstyper. En statlig satsning på det skulle åtminstone få mig att trilla av stolen. Vem tar på sig att utbilda Bodström i detta?

Sedan undrar jag fortfarande varför en artist som inte gjort ett handtag på 50 år ska ha rätt att få betalt för något denne gjorde för 50 år sedan. Eller 60. Eller 50 år efter dennes död! Det är dags att se över URL på flera sätt.

DI.se: Regeringen vill öka laglig nedladdning

IDG.se: Regeringen ska utreda laglig nedladdning

04
Jul 2006
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS

FreeDB.org ett minne blott?

FreeDBFreeDB.org har i åratal varit den källa man använt för att automatiskt hämta låttitlar till de CD-skivor man rippat och stoppat in i sin privata MP3-jukebox. FreeDB skapades som en motreaktion till att Gracenote gjorde den tidigare databasen proprietär, och dessutom krävde licenspengar för de applikationer som använde sig av deras tjänst. Sedan dess har FreeDB varit det främsta valet för de som utvecklar fria applikationer. Det Gracenote gjorde för alla dessa år sedan var ju väldigt fult, eftersom databasen byggts på av de mängder av entusiaster som i de fall datat för skivan saknats, fyllt på med information. Användarna blev ju naturligtvis upprörda.

Av den senaste veckans postningar på FreeDB:s hemsida ser inte det projektets framtid alltför ljus ut. Som de skriver, hoppas även jag på att andra entusiaster tar över. Programvaran och databasen går hur som helst att hämta hem, passa på innan sajten försvinner.

Det går förstås även bra att använda sig av Musicbrainz.

03
Jul 2006
POSTED BY
POSTED IN MP3 Musik Upphovsrätt
DISCUSSION 1 Comment
TAGS