Musikjournalistikens förfall

Jag vet inte, men åtminstone jag får ett lätt illamående när jag läser dagspressens artiklar om musikindustrins eventuella förfall eller framgångar. Ena stunden klarar de inte av att ta fram nya artister, och andra stunden använder de nya trick som dokusåpor. Branschföretagen får fritt utrymme att marknadsföra nya artister genom att få dem att framstå som att artisten klarat sig helt utan marknadsföring, artisten har nämligen blivit känd genom att finnas på Internet (eller MySpace som det heter).

Den tredje statsmakten som ska granska både sig själva, industrin och makten klarar inte av att bedöma “kultur”. Men det som får mig att skriva den här texten är artikeln som Henrik Arvidsson skrev för DN i förrgår, den om hur MySpace revolutionerar musikindustrin. MySpace är enligt Henrik, startat som en gräsrotrörelse. Jo, men visst är det så… eller så är MySpace precis som Google och Yahoo, ett företag startat av en eller ett par entusiaster, och som med en tydlig affärside växt till den storlek de har idag. Hade artikeln varit på ekonomisidorna hoppas jag granskningen hade sett helt annorlunda ut.

Men det är en sak som är trevlig, och det är att musikbranschen insett att gratis musik på Internet ofta är samma sak som gratis PR. Det är synd att journalisterna inte insett att det är gratis PR, utan fortfarande går på pratet om hur Arctic Monkeys och Lilly Allen blivit stora genom att bara lägga upp ett par låtar på Internet. För det är ju inte genom hårt arbete genom turnerande och annan marknadsföringsbudget som ligger bakom deras genombrott? Men gratis är gott, och jag tror vi får se ännu mer gratismusik på nätet.

Nu har jag varit tillräckligt negativ, 2007 lovar jag att vara mer positiv.

29
Dec 2006
POSTED BY
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Windows vs Linux

Richard Stiennon har på sin blogg postat väldigt klargörande bilder till varför Linux är lättare att göra säkert än Windows.

Detta är systemanropen till en Apache webbserver när den levererar en bild som svar på ett HTTP-anrop.

Och detta är en bild på när en IIS gör samma sak i en Windows Server.

Why Windows is less secure than Linux

19
Dec 2006
POSTED BY
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Vådan av konsumentavtal

Jonas Öbergs blogg har tillfälligt försvunnit från den världsvida väven. Jonas är (numera var) kund hos Surftown. Surftown tyckte i torsdags att Jonas missbrukat utrymmeskvoten hos Surftown, och därmed stängde de av Jonas mail, webb och all åtkomst till hans egna data lagrade på Surftowns servrar. Därefter har Jonas på alla möjliga sätt försökt att nå Surftown för att få rätsida på problemet, något som verkligen verkar dra ut på tiden. Jonas fick efter något dygn detta meddelande:

Ditt hotell har stängts pga extremt användande av serverresurser. våra tekniker har tagit beslutet att ditt utnyttjande varit så extremt att det var nödvändigt att stänga av ditt hotell.

Nu verkar det ändå som att Jonas är på väg från Surftown, hans webbsida pekar numera på ett Loopia-parkerat utrymme. Själv ser jag bara bekymret genom att det cron-jobb som sköter Planet Gnuheter skickar mig klagomål på att hans RSS-feed inte går att nå.

Lärdomen får bli, läs avtalen noggrannt, annars sitter man där med skägget i brevlådan när det oförutsedda händer.

13
Dec 2006
POSTED BY
POSTED IN Gnuheter
DISCUSSION 1 Comment
TAGS