Uppföljning av SVT och FRA-postningen

Sedan i förrgår då jag postade SVT skickar sin e-post utomlands har det hänt en del. TT skickade ut det som en nyhet, och nyheten publicerades i väldigt många landsortstidningar.

Nu skriver Politikerbloggen att Svenska Journalistförbundet vädjar till Riksdagen om att stoppa den omstridda lagstiftningen.

En annan bloggare, Calle Lidström, har grävt vidare och funnit att en massa andra journalister även de får sin post spridd över gränsen.

Dessutom ryktas det att SVT-anställda inte får kryptera sin e-post av säkerhetsskäl. Antagligen tycker SVT:s IT-avdelning att det blir svårare att scanna e-posten efter virus eller annat skadligt innehåll då. Är det bättre än ett bra källskydd?

23
Feb 2007
POSTED BY
DISCUSSION 3 Comments
TAGS

SVT skickar sin e-post utomlands

Rubriken kanske inte är så uppseendeväckande vid första anblicken. Men det borde den vara. Skickar någon ett litet mail till SVT, kanske med tips om en het nyhet eller liknande, så skickas det nämligen en sväng via Westerham, Kent i England, efter att ha passerat London en sväng. Mottagare av e-posten är emailfiltering.co.uk, ett företag som säljer hantering av e-post.

svt.se.  2581  IN MX 10  mx1-svt-se.emailfiltering.com.
svt.se.  2581  IN MX 20  mx2-svt-se.emailfiltering.com.
svt.se.  2581  IN MX 30  mx3-svt-se.emailfiltering.com.

I ljuset av diverse FRA-diskussioner om avlyssning osv, blir det extra bekymmersamt eftersom tyngdpunkten kommer att ligga på trafik som går utanför Sveriges gränser. Extra grädde på moset får man eftersom trafiken till svt.se numera också kan avlyssnas av utländsk underrättelsetjänst.

Nu är det så att man normalt sett inte vet vilken väg trafiken mellan två datorer tar, men när man explicit skickar okrypterad e-post via utlandet har man knappast tänkt på någon personlig integritet alls. Slutsatsen man lätt drar av detta är att man borde kryptera all e-post som är det minsta känslig. Det har vi vetat länge, men risken för att bli avlyssnad inom Sverige har ju hittills varit relativt begränsad.

Uppdatering: TT rapporterar via SVD, GP och hd.se om detta.

21
Feb 2007
POSTED BY
DISCUSSION 31 Comments
TAGS

Franska studenter får fri programvara

Till nästa termin i franska skolor ska elever som är mellan 15 och 16 år gamla få en USB-sticka med open source-program. Programmen, bland andra Firefox, Thunderbird, OpenOffice.org, och mediaspelarprogram, får eleverna på en USB-sticka. Kostnaden för detta uppges vara 2.6 miljoner €. Så mycket kostar 175000 USB-pinnar. Jag orkar inte räkna ut vad det skulle kosta att ge alla eleverna en kopia av Microsoft Word på CD, men det är antagligen mycket mer än så. Heja Frankrike!

Yahoo News: French students to get open-source software on USB key

05
Feb 2007
POSTED BY
POSTED IN Mjukvara Politik
DISCUSSION 2 Comments
TAGS

Linux Genuine Advantage™

Det här var så roligt att jag höll på att ramla av stolen. Men det roligaste är att det är på riktigt, och att det finns en crack till eländet. Vad någon har gjort är dels webbsidan Linux Genuine Advantage™, men också ett program som fungerar precis som det gör i vissa proprietära system. Linux Genuine Advantage™ är ett program till Linux som ser till att du har en “genuin” kopia av Linux, och som pratar med en licensserver.

Detta skulle kunna vara en parodi på Windows Genuine Advantage.

03
Feb 2007
POSTED BY
POSTED IN Linux Microsoft
DISCUSSION 0 Comments
TAGS