Instabil webb

Stormen GudrunPopulära webplatser tvingas att köra tyngre och tyngre hårdvara för att klara den med tiden ökande last de utsätts för. Webbplatser som normalt sett har en ganska låg last som till exempel krisberedskapsmyndigheten.se sänks lätt om lasten någon dag skulle bli hög, säg att de skulle öva en kris eller så… (Javisstja, precis det hände ju nu i veckan.)

Eller säg till exempel att Sverige skulle hamna i politiskt blåsväder. Hur många av våra myndighetssajter skulle stå pall då? Ytterligare ett exempel på sänkta sajter hittar vi nu i Estland då ryssarna blivit lite förgrymmade på esterna på grund av en staty. Ryssarna är ett kreativt nätfolk, så de passar ju naturligtvis på att attackera de stackars esternas webbplatser, F-Secure rapporterar om detta.

Mycket av detta beror på hur webben är uppbyggd. Slashdot-effekten drabbar förr eller senare den minsta lilla okända webbplats, och den blir under tiden det inträffar, helt oanvändbar för alla. Jag har själv flera gånger utsatts för stor trafik, och det är väldigt svårt att värja sig. Enda lösningen är idag att ha tillräckligt med kapacitet och hårdvara för att hantera mycket trafik. Har man en liten icke-kritisk webbplats är det onödigt att spendera dessa pengar. Snålar man och kör hos ett billigt webbhotell finns det inte heller några garantier för att allt ska fungera. Men mycket går genom att göra sin arkitektur rätt också, så att man inte blir helt sänkt när stormen kommer. Tyvärr är det väldigt få för svenska medborgare kritiska webbplatser som är byggda på det sättet. KBM om några borde se till att det fungerar nästa gång, vilket borde vara deras lärdom den senaste veckan.

Den här lilla bloggen klarar nog inte ens en vindpust, men det är ju å andra sidan bara jag som svamlar.

Uppdatering: Nu rapporterar även dn.se om estlänningarnas nätproblem.

28
Apr 2007
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Säkerhet
DISCUSSION 3 Comments
TAGS

HTML-trendigt

I dagens papperskopia av City fanns det en krönika publicerad som gav en semi-intressant insikt. I krönikan fanns nämligen en liten snutt rå HTML-kod, förhoppningsvis oavsiktligt formatterad så. HTML-koden var en hyperlänk till en artikel på svenska Wikipedia.

Det intressanta är att moderna tidningar kanske har sitt huvudfokus på webbpublicering, och publicerar HTML-text i pappersform mer som en bi-effekt. Vilket ju betyder att papperstidningarnas texter borde HTML-filtreras rätt hårt innan de går till tryckpressen. En annan pikant detalj med det är att vi i framtiden förmodligen kommer att se mer HTML-felaktigheter på papper än att någon har försökt hälla in DTP-anpassade texter i ett webbpubliceringssystem.

Framtida papperstidningar kommer att få problem med bristen på hyperlänkar samtidigt som webbtexterna kommer att bli mycket trevligare att läsa, eftersom texternas referenser (som helt saknas idag) kommer gå att följa upp bara genom att länka sig vidare. Det största klagomålet hos exempelvis IDG är ju att texterna nästan aldrig länkar vidare till originalkällan, vilket ju dagens webbkonsumenter gärna ser.

25
Apr 2007
POSTED BY
POSTED IN Journalister
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Från Hej!2007

Jag bevistade just den lilla Web2.0-konferensen Hej!2007 här i Stockholm. Mycket trevligt att träffa lite folk man känner och se lite vad som händer. Udda att det ska till folk från Singapore för att ordna en sådan konferens. Och skojigt att Podesk var där och podcastade hela arrangemanget fortlöpande.

Så mycket inspiration fick jag inte, men att bli uppdaterad på vad Jaiku handlade om var bra, även om de hemlighöll var pengarna kom ifrån. Men det är uppenbart att Nokia är en stor investerare. (Jaiku är en nyare och bättre Twitter, och Twitter har jag inte riktigt förstått poängen med.) Kul att de bygger sin backend på Jabber, det hade jag också gjort.

Allt handlade lyckligtvis inte bara om Web2.0, utan det fanns faktiskt lite teknik-folk i periferin. Jag uppskattade, tro det eller ej, Joe Armstrongs korta föreläsning om Erlang. Eric Wahlforss och Alexander Ljungs prat om social tillit på nätet var också intressant, jag har mest sysslat med annan typ av identifiering och autentisering.

Det finns säkert andra bloggare som skrivit hur mycket hyllningar som helst till detta, det hela andades som Joe Armstrong sa, mer religiöst väckelsemöte än seriös teknik-konferens.

21
Apr 2007
POSTED BY
POSTED IN Identitet Web2.0
DISCUSSION 0 Comments
TAGS