RSS-feedar på Creeper

Nu har jag lagt till RSS2.0-feedar på Creeper, för i princip allting. Ta gärna en titt på dem och prova lite. Jag har gjort dessa feedar för de senaste träffarna, samt för alla sajter och namn. Det finns en bildlänk från varje rubrik som går direkt till RSS:en.

Finns det nu några andra funktioner som jag borde göra, men som saknas på Creeper?

22
Sep 2007
POSTED BY
POSTED IN Creeper
DISCUSSION 6 Comments
TAGS

“Öppen källkod i Sverige” av Monika Orski

På mitt skrivbord har boken “Öppen källkod i Sverige” av Monika Orski landat. Boken är tänkt som en introduktion till någon som är nyfiken på öppen källkod eller fri programvara, men som inte haft någon kontakt med fenomenet tidigare. Monika drar snabbt förbi ganska tunga ämnen som licenser, hur projekt bedrivs, standarder och spridning av öppen källkod, det mesta med en svensk vinkling så gott det går. Boken har som utgångspunkt att förklara de många frågor Monika har fått på de föreläsningar som Monika i olika sammanhang hållit.

Syftet med boken är lovvärt, men som redan insatt retar jag mig på de många förenklingar som ges till ganska stora ämnen. Men för den som inte är insatt hoppar Monika över förklaringar till lite för många av de enklare termer som tas upp, så jag tror inte att boken är så lättläst som man kan tro. Jag tror att boken skulle ha mått bra av en något mer kritisk (och oinsatt) redaktör.

Efter att precis ha ögnat igenom SOU 2007:47, “Den osynliga infrastrukturen – om förbättrad samordning av offentlig IT-standardisering” så känns den här skriften lite futtig. Men det är positivt med böcker om vad som händer i Sverige på svenska. Det enda i den stilen jag läst tidigare är Jessica Olofssons bok “Upphovsrättsliga aspekter på licenser för fri programvara och öppen källkod”, om hur den svenska juridiken ställer som till öppen källkod (ISSN 0281-1286).

Monika Orskis bok kan köpas hos Obok förlag.

18
Sep 2007
POSTED BY
POSTED IN Böcker Mjukvara
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Vic20 fyller 10

Min Linux-server Vic20 fyller 10 år idag. Jag skrev upp datumet för ett halvår sedan då jag grävde runt i gammal information, men jag minns tyvärr inte nu hur jag hittade datumet.

Den inkarnation av Vic20 som körs nu installerades för lite mer än tre år sedan. Varje gång hårdvaran uppgraderas innebär det en massa jobb med att flytta över allt innehåll. Såhär ser framsidan på servern ut:

vic20-front

Tyvärr har den en AMD Athlon-processor på bara 1,8GHz, men med 2GB RAM klarar den fortfarande sina uppgifter. Det börjar snart bli dags att uppgradera, för den här tjänsten Creeper som jag kör har börjat dra en hel del CPU.

Första versionen av Vic20 minns jag inte vilken hårdvara den kördes på, men att Linux-distributionen var Red Hat minns jag tydligt. Det var rätt mycket jobb att hålla den uppdaterad. Vic20 har blivit hackat med rootkit åtminstone två gånger, och det har jag lärt mig en hel del av. RAID-1-installationen som gjordes har klarat sig väldigt fint.

Vic20 klarar sig nog tio år till.

11
Sep 2007
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Linux
DISCUSSION 0 Comments
TAGS

Nytt hopp för 3D-världar

Jag hade inte hört talas om 3D-plattformen Croquet förut. Men så såg jag en helt fantastisk demonstration på Youtube av det, och blev helsåld. Tidigare har jag faktiskt försökt använda Second Life, men det var helt outhärdligt. Detta verkar vara något helt annat, och eftersom jag blev förblindad av demonstrationen måste jag nog läsa på lite nu också. Croquet är också fri programvara.

Titta på demonstrations-videon:

(Eller direkt hos Youtube: Croquet Software Demo Movie)

06
Sep 2007
POSTED BY
DISCUSSION 1 Comment
TAGS

Vad har jag nu ställt till med?

När jag skapade Creeper var inte mitt syfta att diskutera etik och moral på arbetsplatsen, utan att försöka höja nivån på debatten om övervakning. Nu har det slumpat sig som så att Creeper har listat ut att diverse myndigheter och regeringspersonal har surfat på porrsajter, vilket tyvärr bara har lett till en diskussion om hurivida det är ok att surfa porr på arbetstid eller på för statligt medel inköpta datorer.

För att slippa se porrsurfning på Creeper har nu IT-personalen (tillsammans med socialminister Göran Hägglund) tagit på sig propellermössorna och tänkt till ordentligt. Så nu gott folk så slipper de 6000 datorerna och dess användare slippa se sig själva på Creeper, utan istället får de inte alls surfa till konstiga webbsidor. Det har nämligen installerats ett URL-filter på regeringskansliets nätverk. Göran Hägglund säger detta till DN:

– Det ska inte förekomma att personer i regeringskansliet avsiktligt eller oavsiktligt hamnar på olämpliga sidor, säger han och påpekar att han verkligen inte ser ett begränsat surfandet som någon frihetskränkning.

Nej, olämpliga webbsidor vore olämpligt att hamna på. Särskilt när det kan ses av andra vilka webbsidor de besökt. Samtidigt borde det verkligen vara så att folk som stiftar lagar borde veta vad de stiftar lagar om, och fritt kunna tillgodogöra sig den informationen på nätet, så censur borde ligga riktigt långt borta.

Mer censur på arbetsplatser var ju inte direkt det jag hade tänkt mig skulle vara resultatet av Creeper. Min åsikt om detta är snarare att om personalen har svårt att låta bli att surfa porr på arbetstid kanske de skulle ges några mer intressanta arbetsuppgifter eller annan hjälp. Inte helt förhindras att surfa till en stor mängd webbsajter. Vidare undrar jag hur dessa spärrar fungerar, någon på Regeringskansliet surfade ju porr så sent som i förrgår.

Tyvärr kommer vi in på en diskussion som jag skulle vilja slippa. För hände med diskussionen om övervakning?

• DN.se: Inget porrsurfande på regeringsdator

02
Sep 2007
POSTED BY
DISCUSSION 3 Comments
TAGS