Creeper – den lilla övervakaren

Nu lanserar jag min lilla tjänst Creeper. Tanken är att försöka övervaka våra myndigheter som en lillebror som kollar vad storebror har för sig på vårt svenska Internet.

Övervakningen sker genom att du på dina egna webbsidor länkar en bild. Denna bild möjliggör att Creeper kan ta den information som en hämtning av denna bild ger, som att titta på vilken IP-adress förfrågningen kommer ifrån och den hänvisning som gör att hämtningen av bilden sker.

Jag har kört den som test ett litet tag, och den har gett lite kul resultat. Synd bara att FRA döljer sin referrer. Om du vill sätta igång och delta i lillebrorsövervakningen kan du också lägga in bilden på din blogg.

Tycker du att det saknas IP-adresser kontakta mig gärna på pawal@blipp.com eller kommentera här nedan.

06
May 2007
POSTED BY
DISCUSSION 28 Comments
TAGS

28 Responses to : Creeper – den lilla övervakaren

 1. SixDays says:

  Intressant la till min site :)

 2. RS says:

  Kul. Fast jag vet inte om jag vågar. Tänk om staten hänger på min blogg för jämnan?

 3. steelneck says:

  Mycket kul och kreativt, bra initiativ i dessa närmast paranoida övervakningstider där makten vill granska folket i stället för att folket granskar dem.

  En liten “feature request” dock. När jag hade kikat på några av länkarna på resultatsidan, så slog det mig, det jag var nyfiken på var inte i första hand vilken myndighet som besökt någon sida, utan precis tvärt om, vilka sidor som myndigheter besökt, vilken specifik myndighet kändes sekundärt – Kanske de besökt någon sajt som jag skrivit kommentarer på? Detta ser man nu bara genom att vada genom länkarna med myndighetsnamn. Lägg gärna till namnet på sjten de besökt väl synligt direkt, t ex. inom parantes, alternativt ha myndighetens namn inom parantes.

  Hoppas att fler sluter upp, då blir det där om sajtnamnet än viktigare, i synnerhet om det är bloggar vi talar om eftersom det många gånger är besökarna som står för det mesta av innehållet.

  Å låt se nu.. om nu övervakaren inte gillar detta, och på olika sätt vill förvägra oss denna lilla insyn i en mycket liten del av vad övervakaren sysslar med, ja då är det vi som med fog kan fråga oss vad myndigheten har att dölja. Detta är synnerligen viktigt eftersom det just är myndigheter vi talar om, för vem är det som har makten att skada oss allra värst, “kreti o pleti” eller våra egna myndigheter? Ja just det.. Det är ju bla. därför som journalister _skall_ granska makten, det är därför makthavare per automatik ses som offentliga personer som måste tåla granskningens ljus och det är dessutom anledningen till att vi propagerar för grundläggande människorättsliga fri- och rättigheter runt om i världen, för att vi vill skydda folk från den regim de lever under, inte skydda regimer från folk.

 4. Armok Feno says:

  Pawal: Du har ju ett lass med ranges att välja på; http://pawal.blipp.com/integritet/vill-du-veta-vad-fra-laser-for-bloggar#comment-7402
  Behövs det ännu fler, så kan jag säkert vaska fram det också.

 5. pawal says:

  Armok:
  Ja, jag har utgått från den listan. Men jag tyckte att det var lite ointressant att övervaka Lantmäteriet och sådana saker. Dessutom var det lite arbetsamt att slå upp vilka IP-adresser som tillhörde vem.

 6. Säkerhetspolisen uppger nog inte heller sin referrer. Andra RPS-enheter gör det. Men ibland finns det RPS-noteringar utan referrer. Det borde nog vara SÄPO.

 7. Armok Feno says:

  Pawal: Jag kan ju maila dig den råa listan med alla ranges samt “etiketter”, så kan du fritt välja och vraka! :)
  Instämmer i steelneck’s “feature request”.

 8. Ior says:

  Underbart initiativ!

 9. Pingback: Novus :: Creeper - Ny övervakningstjänst :: May :: 2007

 10. /M says:

  Nu är det väl iofs så att de flesta som tex läser bloggar via myndighetsuppkopplingar gör det i egenskap av privatpersoner. Men jag lade till koden ändå. I alla fall för ett tag.

 11. Pingback: gunnar@gunnar.se

 12. Dabitch says:

  Ballt som fan pawal.

 13. Palle K says:

  Kul grej!

  Jag är inte tekniskt insatt nog för att begripa vad en “referrer” är för något, men jag undrar om det verkligen gåt att skilja på en myndighet som övervakar och en anställd som surfar in av privat intresse?

  Är det ett bevis på att Myndigheten, som myndighet, “intresserar sig för en bara för att nån surfar dit från sitt jobb?

  Om jag (som får surfa på jobbet) kollar den här bloggen är det samma sak som att Luftfartssytrelsen “övervakar” siten (underförstått i dunkla dolska syften att förtrycka medborgarna)?

  Vilken tillro ska man ha till det och vilka tolkningar är rimliga att göra?

  Jag läste med glädje hur antipiratbyråns “bevisning” kring IP-nummer och de slutsatser dom drog av dem sågades i rätten :-) Bör vi frihetliga begå samma slags misstag?

  Många frågor, inga svar – vi måste alla jobba vidare!

  /P

 14. Allan Jacobsen says:

  Intressant!
  Men risken är väl att storebror nu går under jorden :o)

 15. AG says:

  Hahahaha, hur paranoid får man bli egentligen?

  Samtidigt som det ju är en spännande tanke med “storebror” som övervakar ens blogg så… Tänk efter nu: Tror ni inte att folk på SÄPO eller FRA är vanliga människor som ibland slösurfar lite på jobbet utanför sin myndighetsroll? Eller Skatteverket, med dryga 10.000 anställda. Att någon där läser en blogg ibland kan väl knappast tolkas som övervakning annat än för den som sett lite för mkt på film? /AG

 16. AE says:

  Får man fråga varför du övervakar vissa riksdagspartier men inte andra, speciellt när vissa av de övervakade partierna är uttalade motståndare till den här sortens storebrorssamhälle?

  Lillebrorsövervakning av statliga myndigheter är en bra ide. Att slänga in sina politiska meningsmotståndare i samma bevakningsveva ger en besk eftersmak.

 17. Vintern says:

  AG: Syftet är nog inte att komma åt slösurfare, det handlar om att lyfta upp övervakningen. Roligt att se olika lösningar och se personer med engagemang.

  Pawal, rolig ide! :)

 18. Keif says:

  Vanligt folk eller ej – de jobbar ändå på t ex SÄPO eller FRA och surfar på arbetstid. Alla människor är “vanligt folk” ibland, men det gör inte det hela mindre intressant. Jag surfar mycket vad som skulle kunna betecknas som privat på arbetstid, men plockar hela tiden upp trådar som kan vara till nytta i arbetet…

 19. Daniel Wijk says:

  Vad sägs om att låta folk registrera sig och sin site och därmed få ett unikt idnummer att lägga till url;en till bilden? Isåfall kan man ändå utröna referrer oavsett blockering eller ej. Det kanske inte är lika enkelt som nu men visst vore det trevligt att kunna kontra lite? Ännu en förbättring vore att skapa en “tom” bild på en genomskinlig pixel som folk kunde länka till som inte visar direkt att sidan är övervakad.

 20. pawal says:

  AE, du är välkommen att bidra med de IP-adresser som saknas.

 21. Vintern says:

  Btw pawal, får statliga organisationer använda proxykedjor eller liknande? Skulle väl vara märkligt i så fall. Borde väl finnas riktlinjer för sånt? Vet inte om det finns någon lagtext som styrker att det skulle vara olagligt för dem att använda kontakter/tjänster för att dölja viss trafik?

 22. AE says:

  Jag tror du missar min poäng. Att övervaka staten och se till att den gör vad vi betalar den för är en sak; att övervaka privata organisationer en helt annan.
  Det är viktigt att skilja på ett ämbete och den person eller organisation som för tillfället innehar ämbetet. Eller är det OK att övervaka Reinfeldts privata trafik bara för att han råkar vara statsminister?

 23. Vintern says:

  Etik, tack( ? ) för att det är så dynamiskt. Beror på hur man ser det. Indirekt har han ansvar över att våran trafik flödar igenom märkliga filter. Varför känna ånger?
  Men jag tror att jag förstår vart du är på väg. Visst det är alltid en individ( eller flera individer ) bakom ett ämbete eller organisationer. Men det kan bli långdraget i och med att organisationer har intressen att skydda och kort sagt kan man säga att det inte går att jämföra en individ med en organisation( Co ), iochmed att en organisation har oftast väldigt låg etik och moral om det inte finns en efterfrågan på det, t.ex. krav ifrån kund på miljökrav eller dyligt.
  Varför skulle inte jag kunna läsa hans e-post när han eller hans kollegor kan göra en förfrågan om att få läsa mina meddelanden?

  Måste också _förtydliga_ att detta är helt hypotetiskt.

  Men visst att se personen bakom ett beslut är inte alltid lätt eftersom de ofta inte ser personerna framför beslutet.
  Blev mycket vi och dem. Men det finns naturligtvis rum för kritik tesen.
  Man kan bli rädd den dagen man slutar att ifrågasätta sig själv. :)

 24. rot32 says:

  Varför inte lägga in ett litet javascript som anropas istället? Då spelar det ingen roll om webbläsaren/proxy inte skickar referer. Bara javascript är aktiverat. Dessutom så är det möjligt då att lägga in hur respektive myndighet har hittat till den sidan där creeper används (exempelvis vad de sökt på google för att komma till sidan).

 25. Motkraft says:

  Du borde lägga in lite statistik så vi kan tävla lite.

 26. Daniel Wijk says:

  Det dumma med javascript är om den som surfar där har det avstängt. Fast det vore bra på sidor där man ändå behöver javascript för att komma åt sidan ordentligt :-)

 27. astrid boman says:

  Hej
  Toppenroligt att kolla vilka myndigheter som läser vår blogg. Det var en hel del. Det är OK ,bloggen är ju öppen för alla.Intressant också att se vilka artiklar som intresserar dem. Men just nu kan jag inte nå sidan med den lille övervakaren. Hoppas att det bara är tillfälligt.

 28. dregen. says:

  Hej,

  la till den nu på min hemsida. Är verkligen tacksam. Ska bli kul att se resultatet. :)

  Tack.