Instabil webb

Stormen GudrunPopulära webplatser tvingas att köra tyngre och tyngre hårdvara för att klara den med tiden ökande last de utsätts för. Webbplatser som normalt sett har en ganska låg last som till exempel krisberedskapsmyndigheten.se sänks lätt om lasten någon dag skulle bli hög, säg att de skulle öva en kris eller så… (Javisstja, precis det hände ju nu i veckan.)

Eller säg till exempel att Sverige skulle hamna i politiskt blåsväder. Hur många av våra myndighetssajter skulle stå pall då? Ytterligare ett exempel på sänkta sajter hittar vi nu i Estland då ryssarna blivit lite förgrymmade på esterna på grund av en staty. Ryssarna är ett kreativt nätfolk, så de passar ju naturligtvis på att attackera de stackars esternas webbplatser, F-Secure rapporterar om detta.

Mycket av detta beror på hur webben är uppbyggd. Slashdot-effekten drabbar förr eller senare den minsta lilla okända webbplats, och den blir under tiden det inträffar, helt oanvändbar för alla. Jag har själv flera gånger utsatts för stor trafik, och det är väldigt svårt att värja sig. Enda lösningen är idag att ha tillräckligt med kapacitet och hårdvara för att hantera mycket trafik. Har man en liten icke-kritisk webbplats är det onödigt att spendera dessa pengar. Snålar man och kör hos ett billigt webbhotell finns det inte heller några garantier för att allt ska fungera. Men mycket går genom att göra sin arkitektur rätt också, så att man inte blir helt sänkt när stormen kommer. Tyvärr är det väldigt få för svenska medborgare kritiska webbplatser som är byggda på det sättet. KBM om några borde se till att det fungerar nästa gång, vilket borde vara deras lärdom den senaste veckan.

Den här lilla bloggen klarar nog inte ens en vindpust, men det är ju å andra sidan bara jag som svamlar.

Uppdatering: Nu rapporterar även dn.se om estlänningarnas nätproblem.

28
Apr 2007
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Säkerhet
DISCUSSION 3 Comments
TAGS

3 Responses to : Instabil webb

  1. Jonas says:

    Mnja. Jag är skeptisk. Min gamla PC, med kanske en tiondel av prestandan av min nuvarande, klarade utan problem att maxa 10Mbit HTTP-trafik. Jag tror mer det handlar om “modern” webprogrammering. Vad hände med att lagra färdigrendrerade sidor som serveras statiskt? De allra flesta nyhetssidor och bloggar är ändå byggda på den formen, så att de går ned av last är bara onödigt.

  2. Pingback: Kryptoblog » Blog Archive » Dags att säkra Sveriges Internetresurser

  3. Mikael says:

    Länken till KBM blev fel. Riktigt bra blogg i övrigt!