Största möjliga tystnad

På i princip varenda datordel man köper idag kan man se hur många decibel oljud de släpper ifrån sig. En språjtans ny Seagate Barracuda 750GB-disk har som exempel en ljudnivå på 27 dB. Allt fler bygger datorer som ska vara helt ljudlösa, vilket i praktiken innebär en bullernivå runt 20 dB. Man experimenterar med gummiupphängningar, och tar fram fläktlösa kylmetoder som vattenkylning, och olika typer av kylflänsar.

Wikipedia definierar “tystnad” som “en relativ eller total frånvaro av ljud”. Omgivningar där ljudnivån inte överstiger 20 decibel betraktas som tysta”. Därför tycker jag det är märkligt att så mycket energi ägnas åt att tysta ner datorer, och så lite energi ägnas åt att tysta ner omgivningen i övrigt. I höstas skrev Dagens Nyheter en artikel om tyst asfalt, något som Vägverket experimenterar med, och den finns belagd på några motorvägar runt om i landet. Bullernivån sägs minska med 7 dB. Det i sig är inte tillräckligt, men tänk om samma människor som bryr sig om de tysta datorerna även skulle bry sig lika mycket om sin övriga omgivning. Då kanske man skulle få bilar, tunnelbanor och flygplan som inte väsnades så otroligt. Men folk är folk, vi uppfinner hörlurar med brusreduktion istället.

Men det har länge funnits folk som brytt sig. Redan 1906 grundade Julia Barnett Rice Society for the Suppression of Unnecessary Noise. Syftet var att dämpa omgivningsljuden i form av tjutet av ångvisslorna från båtarna, och annat industriellt oljud. De fick igenom en lagstiftning mot onödigt användande av dessa ångvisslor…

Numera finns organisationen Right To Quiet Society, men i Sverige verkar debatten obefintlig. Läs gärna deras nyhetsbrev NoiseLetter. Läs också gärna The Strange Stillness of the Past: Toward an Environmental History of Sound and Noise av Peter A. Coates.

Om du nu lyssnar på vilka omgivningsljud du har just nu, vad har du då? Själv har jag på kontoret jag sitter ett otal antal fotsteg av de människor som klampar omkring, inte bara på det våningsplan jag sitter, utan även ovanpå. Dessutom har jag ett antal datorer och dess fläktar, men det som låter mest är luftkonditioneringen. Tack och lov sitter jag mot en innergård, så ljudet utifrån slipprar inte riktigt in, men jag tror inte jag skulle våga öppna fönstret.

08
Aug 2006
POSTED BY
POSTED IN Hårdvara Ljud
DISCUSSION 7 Comments
TAGS

7 Responses to : Största möjliga tystnad

 1. Karolina says:

  Det finns visst inhemska ansträngningar för tystnadens lov. Du har inte märkt det eftersom du har så lite daglig kontakt med 40-talister. Fråga vilken museiman (med betoning på man) som helst över 55 så får du svar.
  Vad sägs om “Manifest för en bättre ljudmiljö” utgiven av Kungliga musikaliska akademien? http://www.musakad.se/publication.php?id=44
  Bara 10 pix!

 2. Henrik says:

  Just nu hör jag min filserver som står ett tiotal meter bort. I ett annat rum. Det är DET dominanta ljudet. Förstår inte riktigt grejen, det är inte riktigt samma typ av ingenjörer som hackar tyst asfalt som hackar tysta datorer. :)

 3. Ior says:

  Jag hörde för ett tag sedan att experimenten med “tyst asfalt” inte föll väl ut. Man prövade en sträcka med det nya underlaget och visst blev det väldigt mycket tystare, men samtidigt fick det effekten att bilisterna gasade på under denna sträcka. Det blev någon slags psykologisk bieffekt att gasa när det blev tyst.
  Sedan är det ju farligt också. Idag hör man ju när en bil kommer, och inte fan är det för att motorn låter. Moderna bilmotorer låter inte alls särskilt mycket.

 4. Matte says:

  Jag är oerhört känslig för ljud, så jag sneglar lite på HFX Mini (eller vanliga). Det blir dyrt med alla specialkomponenter som måste inhandlas, men så blir det banne mig knäpptyst också.

  http://www.mcubed-tech.com/english/index.htm

 5. Nikke says:

  Jag bor en trappa upp på Fleminggatan i Stockholm. En av Stockholms 10 mest trafikerade gator. När vi flyttade in för 7 år sedan hörde jag trafiken, stax efter fick vi treglasfönster (eller någon sorts glasförstärkning av ytterglaset var det väl egentligen). Då blev det tyst.

  Under de senaste åren har ljudet tilltagit i styrka, särskilt efter en större reparation av avloppstrummorna under gatan. Innan trängselskatterna infördes var det nästintill olidligt, men när trafiken minskade, under billtullsexperimententet minskade också oljudet. Oljudet som, som Ior mycket riktigt skriver, inte kommer från bilmotorerna, utan från däcken.

  I somras alfalterade de om gatan. Inte vet jag om det var en tystare form av asfalt som användes, men tystare blev det. Fram till 31 juli. Nu har trafiken ökat så mycket igen att ljudnivåerna återigen börjar stiga. Och det beror inte på att någon tillfart till Essingeleden byggs om.

  Heja biltullarna! Fram för en tystare stad, där man kan få höra folk låta istället för bilar, bussar och långtradare!

 6. Blenda says:

  Jag tycker du ska dela ut sockiplast till dina medarbetare :)

 7. … There is also an initiative like http://www.quiet.org re-launching in Austria. They want to collect hints on quiet places (hotels, restaurants) too:

  http://www.myquietplaces.com

  Sylvia