Nationell Internet-trafik

FradarAlla är väl vid det här laget osäkra på om deras dagliga Internet-trafik färdas över landets gränser. FRA vill ju som bekant lyssna på sådan trafik, för att göra det FRA brukar göra, också i kabel.

Jag noterade att det finns en ny plugin till Firefox som heter Fradar. Den visar användaren ifall trafiken passerar landets gränser. Fiffigt. Men det finns flera problem här. En sak är det som Patrik Fältström skriver i sin blogg, det är svårt att säga vad som är svenskt. En annan är att jag inte hittar källkoden till Fradar. Den är inte publicerad genom korrekta Firefox-kanaler, så koden är inte granskad av den tredje parten heller.

Men det är en rolig idé. Hur kommer jag igång med att skriva en Firefox-plugin? Det kan ju vara trevligt att se om man är övervakad av Creeper när man är ute och surfar, till exempel.

26
Aug 2008
POSTED BY
DISCUSSION 7 Comments
TAGS

7 Responses to : Nationell Internet-trafik

 1. Peter Krantz says:

  En Firefox-extension i form av en XPI-fil är en vanlig zip-fil med ettt manifest och en förbestämd katalogstruktur. Vill du kolla på koden (som är skriven i javascript) är det bara att zippa upp XPI-filen.

 2. pawal says:

  Ok. Nu har jag läst koden. Jag tycker det ser ut som om Fradar kör en webservice som slår upp informationen. Vilket gör Fradar till ett utmärkt sätt att lagra information om användarnas webbläsar-beteende. FRA kunde inte gjort det bättre själva.

 3. Det andra stora problemet är att den inte alls spårar trafiken, den kollar bara på serverns IP-adress, vilket missar en massa fall av trafik som tar omvägar.

 4. Nikke says:

  Men det är ju genialt pawal. Först skapar du creeper och när nu genomslaget har blivit så massivt som det har blivit släpper du pluginnen som varnar om creeper registrerar ens besök någonstans. Jag gillart!

  Fradar ska testas. Tack för tipset!

 5. pawal says:

  Mikael, att den bara tittar på serverns IP-adress är inte så intressant. Det är hur som helst antagligen data som går att göra intressanta saker med. De kan lagra source och destination-adresser, och som grädde på moset kan förmodligen FRA se vilka som är bekymrade över eventuell övervakning. :)

 6. Nikke says:

  Läskigt. Jag har testat den i 10 minuter och nu åker FRAdar ut.

 7. Pawal, min poäng var att den inte gör det den säger sig göra – dvs kollar om din trafik passerar gränsen (med traceroute) utan bara kollar om servern ligger utomlands.

  Att det går att göra intressanta saker med bara datat om vilka sidor du besökt är väl givet.