Test av IPv6

IPv6 är på högsta mode just nu. 2010 beräknas IPv4-adresserna vara slut, och innan paniken slår till vore det bra om alla ISP:er levererade IPv6 till sina slutkunder.

Men eftersom mina ISP:er (jag använder flera olika, på olika sätt) inte kan eller vill leverera IPv4 så fixade jag en tunnel via Sixxs.net. Tunneln levereras av Port80, och det tackar jag för. Denna blogg är dock inte tillgänglig över IPv6 ännu eftersom min brandvägg just nu inte har stöd för IPv6. Just nu har jag en brandväggskonfiguration som fungerar, så egentligen vill jag att Shorewall fixar sitt stöd. Någon som kan tipsa om något som i Linux använder ip6tables och är lätt att konfigurera? Vare sig FWBuilder eller Shorewall har idag stöd, vilket känns jobbigt.

Under tiden att jag väntar på mer IPv6 så kan jag titta på den här trevliga videon från RIPE55 om och om igen:

(Finns hos Youtube)

Vidare håller jag på att undersöka om den HSB-lägenhet som håller på att byggas just nu, och som jag flyttar in i om drygt ett år kommer att få ett nätverk med IPv6-stöd. Jag har åtminstone bett att få se kravspecifikationen på nätverket, men jag har inga höga förhoppningar. Det är Bredbandsbolaget som levererar, förhoppningsvis åtminstone ett snabbt nät.

Tills vidare skickar jag buggrapporter till olika programvaror till både höger och vänster vad gäller IPv6-stöd. Det verkar inte riktigt som att allt är genomtestat…

Update: Och som av en händelse skriver DN idag om att Adresserna på nätet räcker snart inte till.

07
Nov 2007
POSTED BY
POSTED IN IPv6 Linux Mjukvara
DISCUSSION 8 Comments
TAGS

8 Responses to : Test av IPv6

 1. fatal says:

  Dream on! :)

  Har bredbandsbolaget dsl hemma samt 100Mbit/s företagslina på jobbet. Har ställt upprepade krav på att få ipv6, men de har inte ens en tanke på att börja kolla efter hur de skulle bygga ut sitt nät…. IPv6 genererar inga pengar helt enkelt… För mig så känns Bredbandsbolaget som den mest bakåtsträvande ispn just nu….

  Har dessutom fixat mig en ip-only colocation nu. Hade läst att de kunde leverera ipv6 på vissa ställen, men tydligen var det bara på planeringsstadiet hos de med…. Personen jag fick prata med (när jag äntligen kom igenom till någon som hade en susning) sa dock att det var fler än jag som hade “önskemål” om att få IPv6…. Så det som krävs är väl helt enkelt att vi som är intresserade gör oss hörda mer.
  Ju mer vi efterfrågar IPv6 ju mer kommer operatörerna känna att det finns efterfrågan som de kan använda som en konkurrensfördel om de investerar…

  Tror ärligt talat inte det finns någon svensk isp som ens börjat seriöst implementera ipv6. Telia har ju sitt test-nät som tillkännagavs för många år sedan när de påstod att de skulle bli bäst i europa på ipv6 (men sen hände väl inget mer där?), men det är ju inget de släpper in kunder på. Sunet har ju kommit ganska långt, men det är ju långt ifrån att det når fram till slutanvändarna.

  Man är helt enkelt dömd till att använda kassa tunnlar för all evighet, såvida man inte har sitt eget backbone att bygga på.

  Mitt råd till alla: Prata med din ISP! Efterfråga IPv6! Nöj dig inte med att “det kan vi inte leverera idag” utan fråga när det kommer, hur långt har de kommit i sin planering, är utbyggnaden påbörjad?

 2. Gör som jag – felanmäl frånvaron av RA på din länk :-) Varje sådan ticket kostar en massa pengar för det kommer att eskaleras upp till 3:e linje eller så och tar tid för nätfolket. Till slut får dom göra v6 för att slippa allt tjat.

 3. Hej!
  Kolla dessa brandväggar appropå ipv6 stöd …
  1) pfSense
  http://www.pfsense.com
  … or mother of pfsense
  2) m0n0wall
  http://m0n0.ch/wall/
  Bästa hälsningar,
  Magnus Kaiser

 4. Brandväggen i SUSE 10.3, SuSEfirewall2, fungerar även för IPv6

 5. Mikael says:

  Det är knappast bristen på IP-adresser som är den största anledningen till att gå över till IPv6, utan det att aggregeringen kan göras väldigt mycket effektivare och minska antalet entries i forwardingtabellen från flera hundra tusen till “några tusen” på core-routrar. Dessutom är fragmenteringen ett minne blott så routrarna kan ägna tiden åt att göra det de ska göra. Detta gäller även checksumkontrollen.
  Iom bristen av IP-adresser så måste man köra NAT, vilket är en nödlösning med råge, som också kan brinna i helvetet när man går över till IPv6.
  Men som sagt, bristen på adresser är inte det största orsaken till en övergång.

 6. pawal says:

  Jo, bristen på IPv4 är faktiskt den främsta anledningen till att gå över till IPv6. Se t.ex. det statement som kom från RIPE i oktober: http://www.ripe.net/news/community-statement.html

 7. Mikael says:

  Snabbt svar där! Det är en mycket enkel och konkret formulering av problemet eftersom alla vet vad en IP-adress är, men om man går in mer på protokollnivå så är det inte lika många som hänger med längre. Idag finns c:a 20% av alla IPv4-adresser kvar, men eftersom de inte kan delas ut effektivt så kan man säga att det är kris. Idag är det inte kapaciteten på linorna som sätter gränsen, utan att routrarna inte klarar av att forwarda för att de för varje paket måste gå igenom 100000 entries, och det blir några uppslag på en gigabitförbindelse t.ex. Sen har vi all BGP-trafik som tyvärr står för en stor del av all internettrafik idag som också är det stora problemet med IPv4.

 8. pawal says:

  Som du säger är det inte datakapaciteten på internetlinorna som är problemet, ens för att skicka BGP-trafik. Visst är det så att routrar måste bytas ut för att klara kapacitet (både för trafikmängd och uppslag i router-tabeller), och måste man ändå byta utrustning så kan man lika gärna passa på att göra det till utrustning som klarar IPv6. Sen har du inte ens nämnt 32-bitars AS-nummer, och problemen med dessa.

  Det största hindret för att göra en transition till IPv6 är internetleverantörernas nät för slutkunder, samt slutkundernas hemma-utrustning. Kapaciteten på linorna har aldrig varit ett argument för eller emot IPv6 eller IPv4.