Endast kommersiell musik är intressant för Bodström

Bodström uttalar sig idag om hur regeringen vill uppmuntra laglig nedladdning av musik. Till Ekot säger Bodström, “Jag tror att man ska utveckla den här marknaden och att man ska främja folk att laddar ner fast det ska ske lagligt och man ska betala till de artister och författare som har rätt att få betalt som alla andra”.

Jag anser till skillnad från Bodström att man ska uppmuntra artister att publicera musik under licenser som t.ex. Creative Commons olika licenstyper. En statlig satsning på det skulle åtminstone få mig att trilla av stolen. Vem tar på sig att utbilda Bodström i detta?

Sedan undrar jag fortfarande varför en artist som inte gjort ett handtag på 50 år ska ha rätt att få betalt för något denne gjorde för 50 år sedan. Eller 60. Eller 50 år efter dennes död! Det är dags att se över URL på flera sätt.

DI.se: Regeringen vill öka laglig nedladdning

IDG.se: Regeringen ska utreda laglig nedladdning

04
Jul 2006
POSTED BY
DISCUSSION 4 Comments
TAGS

4 Responses to : Endast kommersiell musik är intressant för Bodström

 1. Someone says:

  Sen kan man ju också fråga sig varför inte folk skulle ha rätt att investera sin tid? Ja upphovsrätten varar kanske lite väl länge med tanke på dagens samhälle.. Men om du tittar på vad som piratkopieras så är största mängden knappast 10år gammla saker utan vad som är släppt helt nyligen.. Ja det borde ses över men är ett idiotiskt argument för piratkopiering..

 2. Someone says:

  I mitten på 50-talet kom bandspelaren för privatbruk
  Oj vad skivindustrin skrek utan att få gehör

  Idag kan vi kopiera musik till våra vänner digitalt
  Oj vad skivindustrin skriker och idag får de gehör hos politiker

  Varför då ???

 3. Ior says:

  och radion skrek som fan när grammofonskivorna kom för evigheter sen. Historien upprepar sig.

 4. Joel says:

  Tvärtemot den första kommentaren skulle jag säga att det huvudsakligen (om än kanske inte på the Piratebay, där många besökare är yngre personer som letar efter något de hört på MTV eller NRJ, men det är ju bara en fildelningssida i mängden) är musik som är svår att hitta i handeln som sprids.
  Demokassetter från 70- och 80-talet, skivor som gick ur tryck på 90-talet och till stor del artister som kanske bara släppt skivor i en mycket begränsad upplaga lokalt tidigare, men som nu sprids till lyssnare över hela världen.