Första Squeezebox-hacket

Det tog inte så lång tid innan jag gjorde mitt första hack till Squeezeboxen. För att kunna lyssna på Real Audio- och WMA-strömmar på Squeezeboxen så finns det en plugin som heter AlienBBC. Det är inte helt lätt att komma in helt färsk och lista ut att Alienstream och AlienBBC är helt olika saker, och den ena är helt föråldrad, och dels är det svårt att veta vilken programvara AlienBBC helst av allt vill köra för att fungera optimalt. Hur som helst visade sig att AlienBBC numera vill använda sig av mplayer. När jag väl försökt få mplayer att fungera väl med AlienBBC så upptäcker jag att jag dessutom kör en gammal version av AlienBBC. Minst sagt förvirrande. När jag väl uppdaterat allt jag har till det absolut senaste började mitt hack fungera, skrivet flera dagar tidigare, nämligen AlienSRMenu.pm. SRMenu är ett tillägg till AlienBBC som helt enkelt tar Sveriges Radios alla Real Audio-strömmar och konverterar dem till något som Squeezeboxen kan förstå och spela upp.

Nu återstår bara att få AlienBBC-killarna att lägga in den i sin distrubution så kan alla svenska Squeezebox-ägare vara lite gladare, eller något sånt. Fast egentligen har jag ju en radio som fungerar.

Fotnot: Sveriges Radio har ändrat länkarna för sina audio-strömmar. Suck. Här hittar man de uppdaterade länkarna.

30
Dec 2005
POSTED BY
DISCUSSION 14 Comments
TAGS

14 Responses to : Första Squeezebox-hacket

 1. Lars says:

  Utmärkt plugin Patrik. Jag försökte övertyga min fru om att en squeezebox skulle förgylla hemmet och göra så att vi kunde ta bort allt utom förstärkaren och squeezeboxen. Hennes enda krav var att vi måste kunna lyssna på Svensk Radio vilket vi nu kan via din plugin =) Kungligt!

 2. TCM says:

  Hej!

  Squeezeboxen är en fantastisk produkt – det tycker min sambo också :-D.

  Jag vill verkligen inte föringa din plugin – den är kanon. Men måste man verkligen ha den för att lyssna på WMA? Jag lyssnar på sr (t.ex. mms://sr-wm.qbrick.com/02038_SR-P3Rockster-High ) utan att ha AlienBBC installerad.

  Jag kan ju passa på att fråga om du hör någon skillnad mellan Real Audio och Windows media? Finns det någon faktisk eller upplevd skillnad?

 3. TCM says:

  Det här ( http://forums.slimdevices.com/showthread.php?t=23704 ) skulle kanske vara något för dig att titta på – du som både hackar plugins till SlimServer och funderar på VoIP hemma?

 4. pawal says:

  Det är väldigt enkelt att få applikationer att sänka volymen, alternativt göra paus. Men det vill till att applikationerna är scriptbara. Det vore trevligt att lägga upp sin bluetooth-telefon i den funktionaliteten också, men mängden fritid är tyvärr lite begränsad.

 5. pawal says:

  Anledningen till WMA är förklarad någonstans i mailarkivet för plugins. Det är helt enkelt så att SB3 stödjer WMA i hårdvaran. Man slipper göra någon serverside-konvertering av innehållet om man köra WMA istället för RA alltså. Vilket ju är trevligt om man vill ha sin CPU till bättre saker.

 6. Martin H. says:

  Jag är helt nybörjare på detta område, men är sugen på att köpa en squeezebox baserat på det jag läst. Jag har dock några frågor som jag undrar om någon kan svara på:
  Hur svårt är det att lägga in mediaströmmarna (mms:// osv)? Görs det via datorn? Behövs det inget hack på SB3 om man kör WMA? Kan man sedan lyssna på SR-stationerna utan att ha datorn på?
  Jag är intresserad av att lyssna på italienska internetradiokanaler, finns det sådana inlagda från början i SB3? Brukar det gå att få tag på länkar liknande dem som SR har även från andra radiostationer, typ RAI (jag sökte på deras webplats, men hittade inte)? Om det inte går, kan man då starta en radiokanal manuellt på datorn i Internet Explorer, Real Audio eller liknande och strömma det ljudet till SB3:n?
  Strömmar SB3 automatiskt allt ljud som datorn spelar i sina högtalare då den är igång? Kan datorn spela ljud i sina egna högtalare samtidigt som den strömmar samma ljud vid SB3? Blir det i så fall någon tidsförskjutning mellan ljudet i datorn och stereon?

 7. pawal says:

  WMA hanterar Squeezebox utan problem, men det är streamingen som kan vara struligt. Hela hanteringen av musiken sker egentligen av serverprogramvaran Slimserver, och mms brukar man konfigurera upp via mplayer. Jag föreslår att du letar fram den senaste versionen AlienBBC och kollar vad som finns inlagt där. Det finns också en OPML-plugin för radiotjänster man kan bygga filer för, men den har jag inte hunnit prova riktigt. Om RAI har streaming fungerar det säker bra att nyttja sig av dem också.

  Att spela upp saker direkt på datorn och ut på Squeezeboxen fungerar väl kanske direkt, om du inte sätter upp en streamingtjänst på datorn och skickar ljudet dit. Annars känns det väl lite bakvänt. Men om du vill så finns det ju en massa sådana programvaror som sköter streaming som fungerar för det, enklast är väl att sätta upp så att Slimserver hanterar streamingen separat. Då kan man också använda sig av fjärrkontrollen för att välja tjänst. Viss tidsförskjutning blir det ju, eftersom ljudet kommer att passera väldigt mycket programvaror och sladdar.

 8. Martin H. says:

  Tack för snabbt svar! Eftersom jag inte är så tekniskt kunnig har jag några frågor kring ditt svar:
  Säg att jag köper en SB3 och kopplar ihop med min router samt stereo. Hur gör jag enklast för att lägga till nya kanaler? Behöver jag ladda ner mplayer, eller rättare sagt, får jag stora fördelar av att ladda ner det programmet? Ska det sedan installeras på SB3:n? Är installationen något som en icke datorkunnig som jag klarar?

  AlienBBC verkar praktiskt att lägga in, och jag gissar att det också ska in på SB:n på något sätt. Jag såg på AlienBBC-listan att både Sveriges Radio och RAI fanns med där, men att de är disablade som default. Jag gissar att det är lätt att enabla dem, men innebär det att alla SR:s och RAI:s kanaler finns med?

  Att sätta upp en egen streamintjänst är inget för mej, så det lämnar jag nog.

  Vet du om det finns något ställe som säljer dessa i butik så att man kan gå och titta hur sådana här saker går till?

 9. pawal says:

  Du måste ha en dator med Slimserver på för att ha nytta av din SB3. Sedan vill du ha mplayer och AlienBBC (eller OPML-varianten), och det är dessvärre inte helt enkelt om man inte är så teknisk. Du installerar den på din server.

  Jag har sett att Macoteket har dem inne, och Webbhallen har dem också. Men det är inte så mycket att titta på tyvärr.

 10. Lovedoctor says:

  en fråga..hur sätter man in radio sajterna in i squeezeboxen

 11. Lovedoctor says:

  och kan ni tipsa om en bra program för att fixa felaktiga taggningarna till mp3 låtar??

  P.s Tack i förskott

 12. pawal says:

  Installera AlienBBC som du hittar här och följ instruktionerna. Sedan måste du aktivera Sveriges Radio-delen för att få in dem.

 13. Josef says:

  Hej!

  Har nu testat att köra detta script men får inte in det i själva AlienBBCmenyn. Var skall filen ligga?

 14. Bompa says:

  Hej!

  Mycket snabb tutorial för att lägga in mediastreams i Squeezeboxen.
  Starta squeezecenter och klicka på edit knappen som uppenbarar sig till höger när du ställer dig på Favorites i huvudmenyn.

  Klicka new favorite i den nya menyn. Skriv in namnet på din stream och kopiera in URL på din stream enligt mms://www.ddd.ddd i nästa box. Klicka på save. Klicka på playikonen som uppenbarar sig när du ställer dig på dina nya stream. Voila.