Utlämning av IP-adresser

IP-adresser kan tydligen utgöra en fara för rikets säkerhet. Finns det någon som tror på det?

Nåja. Med anledning av artikeln om hur Reinfeldt hävdar just detta, så sitter jag och funderar på om jag inte skulle ta och skruva till Creeper en aning. Jag har ju aldrig velat spåra enskilda individer, så därför sparar jag endast träffar från myndigheter osv, utan vidare analys. Men om jag t.ex. skulle sätta kakor för varje träff, skulle jag faktiskt kunna spåra enskilda användare. Jag skulle också vidare kunna matcha kakor som jag tidigare satt från andra nät än myndigheternas egna. Och då skulle jag kunna göra en ganska grov spårning.

Många tjänster har ofta användarnamn och liknande i URL-fältet. I kombination med analys av detta, samt kakspårningen, skulle det vara rätt trivialt (om än mer jobb för mig), att göra en ganska grov spårning av enskilda individer på exempelvis Regeringskansliet.

Så fort man använder IP-adressen är den ju liksom utlämnad. Så … fara för rikets säkerhet? Det för ni fundera själva kring…

Men ni som har Creeper-bilden på era sajter? Vore det ok att börja experimentera med kakor? Nu har jag ju inget licensavtal på nåt sätt för någon användning alls här, eftersom jag inte har någon relation med de som lägger upp Creeper-bilden.

04
Jul 2011
POSTED BY
POSTED IN Creeper Politik
DISCUSSION 11 Comments
TAGS

11 Responses to : Utlämning av IP-adresser

 1. Med tanke på den nya kak-lagen kanske det är nåt att tänka två gånger på innan du gör det…

  • pawal says:

   Jo, men det innebär väl att jag måste läsa lagen. Förhoppningsvis är det sajtinnehavaren och inte jag som ska göra rätt.

 2. Jimmy Bergman (@jimmybergman) says:

  Om inte annat så vore det ju onekligen väldigt intressant att se hurpass bra spårning du fick till med en rimlig arbetsinsats.

 3. Mr Profit says:

  Bara hot mot “rikets säkerhet” när det är politiker (kommer någon ihåg Tsunami-banden?), men vanligt folk är det inga problem att köra över med FRA-lagen, datalagringsdirektivet, polisens utökade befogenheter med elektronisk övervakning (avlyssna en vän till en vän till en misstänkt).

 4. staffan says:

  Utgivningstillstånd borde göra din gärning något mer aktningsvärd. Kan inte riktigt säga varför, det känns bara så…

 5. Pingback: Datalagringsdirektivet hotar rikes säkerhet | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället

 6. IT-säkerhetsnisse says:

  Man baxnar över hur omdömeslösa politiker är egentligen. De använder Hotmail och använder internetuppkoppling de fått från arbetet.

  Om sådana som Svin-Otto vill syssla med skumrask så föreslår jag:

  * En VPN-tjänst likt Anonine, Mullvad, Relakks
  * En mailadress hos Countermail (enda mailtjänsten som inte loggar IP-adresser och sparar allt krypterat) eller möjligen Hushmail.
  * En mobiltelefon med kontantkort
  * En surfsticka med kontantkort

  Det är faktiskt så enkelt att vara väldigt väldigt anonym…

 7. Pingback: opassande » Blog Archive » Reinfeldt utsatt för sexchock

 8. Jonas Lejon says:

  Du kan ju även spara ner referer och då få ut exempelvis vad de googlade på för att komma till just den sidan som laddar in Creeper

 9. Mårten says:

  “IP-adresser kan tydligen utgöra en fara för rikets säkerhet. Finns det någon som tror på det?”

  Argumentet är ju att man kan få ut personlig information som var han befunnit sig (och vilka webbsidor han tittat på ;)) etc. Det tror man ju på. Men att det skulle hota rikets säkerhet framstår som mer tveksamt

  Det som är extra ironiskt är att Reinfeldt samtidigt vill att det ska gå att få ut vanligt folks ip-adresser med IPRED.

 10. Jerry Coldwell says:

  Till staffan, utfärda tillstånd är mer komplicerat än bara ett musklick, men jag håller med dig.